Velg varehuset du ønsker å handle fra
Se priser og lagerstatus på alle varer

Utemiljø

Sommeren er her, og vi kan nyte late dager utendørs. Har du lyst på noe nytt i hagen? Vi håper denne artikkelen, med ulike bilder fra hage og gårdsplass, kan gi deg som har lyst til å oppgradere utearealet inspirasjon.


Utemiljø
Utemiljø
Utemiljø
Utemiljø

Utemiljø

Sommeren er her, og vi kan nyte late dager utendørs. Har du lyst på noe nytt i hagen? Vi håper denne artikkelen, med ulike bilder fra hage og gårdsplass, kan gi deg som har lyst til å oppgradere utearealet inspirasjon.


Innkjørselen og gårdsplassen er en viktig del av boligens førsteinntrykk - det er her du hilser dine gjester velkommen! Bruk av utemiljøprodukter som belegningsstein, heller, mur etc. er med på å heve førsteinntrykket. Dette blant annet ved å signalisere klassisk harmoni og orden. I tillegg blir utearealet enklere å vedlikeholde.

Det vil alltid lønne seg å ta utgangspunkt i hustype, farge og form før man velger materialer og type produkter. For eksempel vil et eldre hus kreve en tradisjonsrik klassisk stein, mens et nyere hus tåler mer moderne former. Mulighetene er mange når det gjelder å sette et estetisk preg på utemiljøet.

Det kan være utfordrende å se for seg hvordan hagen eller gårdsplassen skal bli. Det kan derfor være en god ide å starte med å tegne skisser. Lag gjerne flere utkast, og bruk god tid. Du bør også tenke gjennom om du ønsker en lettstelt hage eller en hage som krever mye stell. Er du mye bortreist sommerstid, kan det være greit å ikke ha for stor gressplen eller planter som trenger mye tilsyn.

Et annet alternativ er å kontakte profesjonelle aktører som kan hjelpe deg å finne gode løsninger, skreddersydd din hage og dine behov.

Hvilke planter skal man velge?

Det kan være fristende å kjøpe én og én plante når man er ute og handler på hagesenter. Når disse plasseres i et bed, ser det ofte rotete ut. Derfor er det lurt å kjøpe flere av samme sort. En gyllen regel innen design er at man setter sammen plantene i oddetall (altså 3, 5, 7 osv.), slik planter man grupper av samme planteart sammen. Bedet vil da straks framstå mer harmonisk. Bunndekkere er alltid en god idé, både som en plante og som noe som binder bedet sammen. På sikt vil den utkonkurrere ugresset, slik sparer man seg for en del luking.

For å gi hagen et "rolig" uttrykk er det lurt å holde seg til samme fargeskala på plantene i bedet. Husk også å gi plantene plass til å vokse, altså ikke plante for tett. Hvis det ser "tomt" ut, kan du plante for eksempel sommerblomster innimellom. Men dette er ikke en nødvendighet - slipp fantasien løs og bruk planter du liker!

En hageplan bør også tilpasses husets eksteriør. Dersom du har et gammelt, romantisk sveitserhus kan det være fint med runde bed og gamle stauder. Har du et funkishus, kan du satse på bed med rette linjer. Men her kan det også være lønnsomt å kontakte en profesjonell hageplanlegger. De vet hvilke planter som vil trives, og hvilke som vil blomstre år etter år. Dette kan også være kostnadsbesparende i lengden.

Belysning i hagen

Riktig utebelysning gir stemning til hage og uterom. Det er det lille ekstra som gjør uterommet komplett. Det finnes mange ulike valgmuligheter på markedet, men det finnes bare én in-lite. God design og høy kvalitet kombinert med miljøvennlig LED-teknologi og enkel montering er hva in-lite står for. Det er Asak miljøstein som er leverandør av in-lite og du får selvsagt kjøpt in-lite i våre butikker. Kontakt ditt lokale Stangeskovene-utsalg dersom du har spørsmål vedrørende belysning.

RKC

Stangeskovene er også forhandler av RKC-produker. Hos oss finner du annekser, paviljonger, levegger og mye mer (se bildet nedenfor).

Ønsker du å se mer av produktene til RKC klikk her.

Vil du se instruksjonsvideoer som viser hvordan du legger de forskjellige steinproduktene, følg lenken under artikkelen.

Foto: Elin Tovund Viken/Asak Miljøstein/RKC