Du er her

Hvordan velge riktig pensel?

Vi sier ofte at verktøyet er halve jobben. Dette gjelder også valg av pensel til malejobben. Det finnes mange ulike typer, og det kan være vanskelig å velge rett pensel. Rund? Skrå? Flat? Vi gir deg en enkel oversikt over de forskjellige typer pensler og deres bruksområder.

Flate pensler

Til flate flater brukes en flat pensel. En god regel, og lett å huske! Jo større flate - desto større pensel. En bred, flat pensel kan også bukes som etterstryker for å glatte ut struktur fra påføring med rull. Flat pensel er den mest universelle, og kan brukes til de fleste malejobber innendørs.

Runde pensler

En rund pensel har et hulrom midt i busten. Den fungerer som malingsreservoar, og gjør at du kan male lengre før du må dyppe. Runde pensler er spesielt gode til å male profilert treverk og skarpe kanter. Det skyldes at utformingen av busten gjør at penselen ikke skraper vekk maling fra kanten på samme måte som en flat pensel vil gjøre.

Ovale pensler

Med en oval pensel kan du male med den brede siden på store flater, og med den smalere delen av penselen på steder der det kan være vrient å komme til. Du får med andre ord to muligheter med det samme verktøyet. Ovale pensler har stor kapasitet og kan brukes til det meste.

Skrå pensler

Med skrå pensel kan du male tett opp mot hjørner og vinkler, uten å endre håndens vinkel. Det gjør at retningen på penselstrøkene i den våte malingen ikke endres underveis. Det igjen reduserer behovet for justering etter påføring. Skrå pensler er spesielt godt egnet til avgrensede flater og detaljer, som f.eks. listverk.

I tillegg til de ulike penseltypene som er nevnt over, finnes det også egne pensler som er spesielt beregnet til vanntynnbar maling.

Spør oss gjerne, så hjelper vi deg å velge riktig pensel til malejobben! 

 

 

 

Hvordan velge riktig pensel?